luni , 15 aprilie 2024

Drama copiilor din Donbas: Destinul lor între frontierele războiului

Anchetatorii au dezvăluit o realitate cruntă: 285 de copii din Donbasul ucrainean au fost găsiți în baza de date a orfanilor din întreaga Rusie. Acești inocenți, răpiți de ocupanții din timpul războiului devastator, au fost victimele unui sistem nedrept.

În primele șase luni ale conflictului, nu au putut fi plasați în familii adoptive rusești și au fost trimiși în schimb în diverse orfelinate, internate și colegii din Rusia.

Potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la „Vyorstka” și „Vazhnye istorii„, primele semne ale tragediei au apărut în octombrie 2022, când chestionarele pentru acești copii au început să apară în baza de date. Îngrijorător, cel puțin 15 regiuni din Rusia au oferit să adopte sau să preia tutela acestor orfani deportați, fără a lua în considerare originea lor ucraineană.

Într-o încălcare gravă a drepturilor umane, invadatorii au manipulat chiar statutul părinților biologici ai acestor copii, schimbându-i prin proceduri judiciare de la drepturi limitate la privare, în teritoriul ocupat al regiunii Donețk.

Din cei 285 de copii din baza de date, se estimează că doar 76 au fost plasați în familii adoptive rusești, iar doar patru s-au reîntors în sânul familiilor lor din teritoriile ocupate. Trist, însă, 187 de copii continuă să sufere în sistemul de orfelinate al Federației Ruse, lipsiți de dragostea și grija unei familii.

Această poveste cutremurătoare ne amintește de tragedia umanitară din spatele conflictelor politice și de necesitatea urgentă de a proteja drepturile celor mai vulnerabili membri ai societății noastre: copiii.

About PatrulaSanitara.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *