joi , 23 noiembrie 2023

Evaluarea primară a victimei, utilizând manevra P.A.S. – MANUAL DE PRIM AJUTOR S.V.A.

Manevra P.A.S. sau Privește-Ascultă-Simte, este o manevră pe care o executăm pentru a stabili dacă victima căzută la pământ prezintă sau nu semne de viață.

Utilizând această manevră, putem stabili modul corespunzător de procedură privind acordarea primului ajutor premedical.

Când folosim această manevră?

Manevra o utilizăm când o persoană este căzută la pământ, din motive necunoscute și când aceasta nu răspunde la vocea si atingerea salvatorului.

Stimularea verbală și tactilă a victimei, este o manevră pe care o utilizăm când persoana pe care urmează să o abordăm, este căzută la pământ, nu prezintă semne că ar fi conștientă și nu există nimeni în jur care să cunoască împrejurimile prin care s-a produs accidentarea sau situația care a dus la starea de inconștiență.

Astfel, pentru a stabili dacă o persoană prezintă sau nu semne de viață, dacă este singură, fără aparținător și în jur nu se află persoane care să cunoască împrejurările care au dus la această stare, se va lua o distanță de maxim 2 metri față de victimă, se va striga cu voce tare la aceasta, cu forma de adresare ”Bună ziua! Mă auziți!?”.

Dacă persoana căzută la pământ nu răspunde, ne vom apropia de aceasta și vom executa comanda de adresare din nou.

Dacă nici la a doua adresare nu răspunde, ne vom așeza în ambii genunchi, lângă umerii persoanei, o vom apuca de ambii umeri și o zguduim ușor pentru a stimula tactil victima.

În cazul în care nici la stimulul tactil nu răspunde, vom așeza persoana căzută la pământ în poziție anatomică, cu privirea orientată în sus, ne vom poziționa lângă capul victimei, mâna apropiată de cap va fi plasată pe frunte, iar cu două degete de la cealaltă mână vom palpa și sprijini zona osoasă a bărbiei.

Cu mâna de pe frunte tragem de cap, iar cu cele două degete de la mâna apropiată bărbiei vom împinge capul pentru a realiza hiperextensia capului.

Pentru a verifica dacă victima este sau nu în viață, va trebui să verificăm respirația victimei, astfel, urechea noastră se va plasa deasupra nasului, obrazul deasupra gurii, iar privirea va fi orientată către stern!

Manevra se execută timp de 10 secunde.

Mâinile noastre nu vor părăsi zona în care au fost plasate pe timpul executării manevrei!

Hiperextensia capului ne ajută în deschiderea căilor aeriene, astfel dacă victima este în starea respectivă de mai mult timp, noi vom putea simți corespunzător respirațiile acesteia, dacă ele sunt prezente.

În cazul în care, nu suntem siguri pe rezultat, putem executa manevra încă odată!

Protocolul de acordare a primului ajutor premedical în cazul persoanelor inconștiente, dar care prezintă 3 respirații în cele 10 secunde, este plasarea acesteia în Poziția Laterală de Siguranță – P.L.S. și deschiderea căilor aeriene.

Protocolul de acordare a primului ajutor premedical în cazul persoanelor inconștiente, care nu prezintă nicio respirație sau prezintă o singură respirație în cele 10 secunde, este Resuscitarea Cardio Pulmonară – R.C.P., utilizând, după caz, dacă acesta este disponibil și Defibrilatorul Automat Extern – A.E.D.

În contextul actual, referitor la limitarea răspândirii noului coronavirus, evaluarea victimei se va face utilizând echipamente specifice de protecție, mască, mănuși și pe cât este posibil, gura victimei va fi acoperită cu un șervețel uscat sau umed.

Manual realizat de către:
– Conf. Univ. Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe;
– As. Univ. Dr. Mădălina Ciuhodaru, medic primar obstetrică-ginecologie, As. Univ. U.M.F.  ”Gr. T. Popa Iași”, Departamentul Mama și Copilul disciplină obstetrică, doctor în științe medicale;
– Șef Lucrări Dr. Liviu Stafie, medic primar sănătate publică și management sanitar
– Editor Web: Benchea Marius-Grațian, director general Serviciul Voluntar de Ambulanță

Sursa: PRIMAJUTOR.EU

About PatrulaSanitara.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *