luni , 15 aprilie 2024

Premieră Medicală: Transplant Hepatic în Regim de Urgență la Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași

O veste senzațională în domeniul medical românesc – Spitalul de Urgențe „Sf. Spiridon” din Iași a reușit să efectueze un transplant hepatic în regim de urgență, deschizând astfel noi perspective în salvarea vieților în situații critice. Ficatul necesar pentru acest transplant a fost donat de la un pacient în moarte cerebrală, provenind de la Spitalul Universitar din București.

Beneficiara acestui transplant de viață este o femeie în vârstă de 33 de ani, din județul Galați, mamă a patru copii. Ea a fost adusă la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) în stare de comă, fără ca motivul intoxicației de care suferea să fie clar. Internată pe secția de ATI în data de 29 martie 2024, a fost diagnosticată ulterior cu insuficiență hepatică acută, cauzată de o hepatită fulminantă toxică.

Procedura de transplant a fost inițiată în regim de urgență, iar ficatul a fost donat de către o femeie în vârstă de 56 de ani, aflată în moarte cerebrală la Spitalul Universitar din București. Recoltarea acestui organ vital a avut loc duminică, 31 martie, și a fost realizată de către o echipă medicală condusă de un medic chirurg de la Spitalul „Sf. Spiridon” împreună cu coordonatorul național de transplant.

Ficatul a fost transportat de la București la Iași cu ajutorul unui avion de linie, sosind la Spitalul „Sf. Spiridon” la ora 14:15. Echipa care a efectuat transplantul a fost condusă de profesorul doctor Cristian Lupașcu, iar echipa de Terapie Intensivă a fost coordonată de către doctorița Mihaela Blaj și Irina Gârleanu, gastroenterolog.

Evoluția pacientei este deja una promițătoare, oferind speranță și încurajare pentru viitorul transplanturilor și al tratamentelor medicale de urgență în România. Această reușită remarcabilă demonstrează încă o dată competența și dedicarea personalului medical din țara noastră în salvarea vieților și îmbunătățirea stării de sănătate a pacienților.

About PatrulaSanitara.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *