vineri , 14 iunie 2024

PUNCT DE PRIM AJUTOR PREMEDICAL ANTI-CANICULĂ ÎN GARA CFR IAŞI – Recomandări pentru populaţie!

Având în vedere temperaturile crescute, Serviciul Voluntar de Ambulantă în colaborare cu Regionala CFR Iași, în cadrul Centrului de Informare și Tranzit pentru Refugiați, a activat și punct de prim ajutor premedical conform competențelor legale în caz de caniculă.

Aici, călătorii pot beneficia de următoarele servicii și produse:

 • acordarea primului ajutor premedical călătorilor;
 • apă rece/temperatura camerei;
 • fructe;
 • dulciuri.

Serviciul Voluntar de Ambulanță este în permanență alături și de persoanele fără adăpost de pe raza Municipiului Iași, astfel în ultimele 24 de ore au fost distribuite peste 300 de sticle cu apa acestora și s-a acordat primul ajutor premedical pentru 5 persoane, care au suferit din cauza epuizării termice, aceștia refuzând să meargă la o unitate medicală.

Recomandări pentru populaţie

Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolaţia, epuizarea termică) trebuie:

 1. Repaus într-un spaţiu umbrit şi răcoros.
 2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
 3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).
 4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.
  Rețineți:
 5. Temperaturile crescute chiar şi pe durata nopţii duc la apariţia epuizării termice.
 6. Apare prin depăşirea posibilităţilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se menţin crescute pe durata a mai multe zile.
 7. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte).
 8. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii, pacienţii cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum şi cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiţionat.
 9. Cei mai expuşi sunt cei ce petrec mult timp în spaţii deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare.
 10. Nedecelată şi netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clincice severe ce pot merge până la şoc termic şi deces.
 11. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
  a) neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolenţă, cefalee, ameţeli, însoţite de cele
  b) tegumentare precum transpiraţii excesive, horpilaţii (piele de găină) şi
  c) cardiovasculare, uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) şi tahicardie.
 12. Pentru a nu ajunge în astfel de situaţii nu ţineţi geamurile deschise când este foarte cald şi nu gătiţi la orele amiezii. Aerisiţi la primele ore ale diminteţii, utilizând curenţi de aer, evitaţi utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură şi împiedicaţi acţiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveţi aer condiţionat petreceţi câteva ore zilnic în spaţiile publice răcoroase.
  9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), duşuri călduțe sau utilizare de prosoape umede şi ventilaţie (! Nu aplicaţi alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiţionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
 13. Dacă manifestarile nu dispar rapid sau se agravează:
 14. Sunaţi la 112.
 15. Îndreptaţi-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgenţelor.

About PatrulaSanitara.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *