joi , 30 noiembrie 2023

Raport lunar privind acțiunile de protejare a persoanelor fără adăpost de pe raza Municipiului Iași: 30.11.2021-31.12.2021

Serviciul Voluntar de Ambulanță începând cu data de 30.11.2021, prin intermediul Diviziei de Prim Ajutor Premedical și Patrula Sanitară din cadrul Detașamentului de Operațiuni Speciale a venit în sprijinul Primăriei Municipiului Iași, Direcției de Asistență Socială Iași și Poliției Locale Iași, în desfășurarea misiunilor specifice de identificare și relocarea a persoanelor fără adăpost de pe raza Municipiului Iași, astfel în perioada 30.11.2021 – 31.12.2021, pe raza Municipiului Iași au fost efectuate următoarele acțiuni de protejare a persoanelor fără adăpost de pe raza Municipiului Iași:

 1. Serviciul Voluntar de Ambulanță:
 • Patrula Sanitară a efectuat: 845 misiuni de identificare și relocare a persoanelor fără adăpost;
 • Divizia Medicală, Divizia de Prim Ajutor Premedical și Divizia de Tineret a asigurat primul ajutor în limita competențelor legale de 785 ori.
 • Divizia Medicală, Divizia de Prim Ajutor Premedical și Divizia de Tineret a asigurat pe timp de zi și pe timp de noapte măsurile necesare pentru suplimentarea personalului la Adăpostul de Noapte Temporar Persoane Fără Adăpost ”Baia Publică”;
 • Divizia Medicală sub stricta supraveghere a specialiștilor din cadrul D.A.S. Iași, a efectuat 1786 teste Anti-Gen pentru depistarea virusului Sars-Cov-2, din care 8 au fost pozitive.
 1. Primăria Municipiului Iași, prin Direcția de Asistență Socială, în perioada 09 – 31 decembrie 2021, a întreprins pe timp de zi următoarele acțiuni și intervenții sociale:
 • au fost realizate 143 de anchete sociale;
 • au fost elaborate 143 de planuri individualizate de servicii;
 • 112 de evaluări psihologice;
 • distribuirea ceaiului cald și colacilor zilnic;
 • distribuirea unui număr de 77 pachete cu hrană caldă prin Cantina Socială;
 • distribuirea pachetelor cu preparate specifice sărbătorilor Crăciunului – 80 pachete;
 • distribuirea pachetelor cu preparate specifice sărbătorilor Anului Nou – 82 pachete;
 • au fost transferați un număr de 9 beneficiari, în cadrul Centrului Social de Urgență pentru Recuperare și Integrare ”C.A. Rosetti”;
 • au fost asigurate articole de îmbrăcăminte și încălțăminte.
 1. Poliția Locală Iași a asigurat 24/7 măsurile specifice de menținere a ordinii publice în zona adăpostului de Noapte Temporar Persoane Fără Adăpost ”Baia Publică”, astfel:

– a acționat pentru identificarea persoanelor fără adăpost și dirijarea acestora către locațiile destinate acestui grup țintă;

– a efectuat, la solicitarea personalului adăpostului, legitimarea, controlul corporal, al bagajelor și al încăperilor, în vederea stabilirii identității persoanele identificate ca persoane fără adăpost;

– a asigurat protecția personalului în aplicarea măsurilor specifice de asistență socială;

– au însoțit persoanele din aceasta categorie, aflate in dificultate, la Centrul de primire a persoanelor fără adăpost;

– asigură ordinea în cadrul centrului de tranzit deschis la Baia Populară. A aplicat un număr de 9 sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 61/1991-R privind sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice unui număr de 9 persoane care au proferat injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenta personalului centrului de tranzit sau celorlalte persoane cazate în adăpost.

 1. Fundația Emmaus Iași:
 • a asigurat haine și încălțăminte, de câte ori a fost nevoie;
 • a asigurat în mod permanent hrană și fructe pentru toate persoanele fără adăpost internate în Adăpostul de Noapte Temporar Persoane Fără Adăpost ”Baia Publică”;
 • a sprijinit 12 persoane în vederea obținerii cărților de identitate provizorii;
 1. Biserica Nașterea Maicii Domnului – Talpalari – Iași a donat 72 de porții calde de mâncare cu ocazia Crăciunului, iar părintele parohiei  a susținut în cadrul adăpostului de Noapte Temporar Persoane Fără Adăpost ”Baia Publică” o mică slujbă pentru cei care se aflau în acel moment în adăpost;
 1. În urma unei acțiuni de mobilizare, inițiat de către consilierul local Iulian Hușanu, au fost donate către Serviciul Voluntar de Ambulanță:
 • 1600 lei pentru susținerea misiunilor de identificare și relocare a persoanelor fără adăpost de pe raza Municipiului Iași;
 • peste 250 de articole vestimentare;
 • O cutie de mănuși de 50 perechi din nitril;
 • O cutie cu 50 de măști chirurgicale, distribuite persoanelor fără adăpost;
 • dezinfectant;
 1. Inițiativa civică condusă de către Irina Alexandra Felea a donat peste 30 de pachete de igienă personală destinate femeilor, care au conținut:
 • absorbante;
 • șervețele umede;
 • șervețele uscate;
 1. Service-ul auto Micro-Top Iași a asigurat în regim de urgență reparațiile necesare vehiculelor de intervenție, necesare pentru a efectua în deplină siguranță rutieră misiunile de identificare și relocare a persoanelor fără adăpost.

În perioada 30.11.2021 – 31.12.2021, la Adăpostul de Noapte ”Baia Publică” au fost internate, zilnic, în medie 57 de persoane, a căror stare de sănătate a fost monitorizat în mod permanent.
În total au fost efectuate 1838 de internări.
Din păcate, tot în această perioadă, a fost înregistrat și un deces, persoana fiind confirmată inițial pozitiv cu infecția Sar-Cov-2.

Reamintim faptul că Adăpostul de Noapte ”Baia Publică” primește persoane fără adăpost, în intervalul orar 18:00 – 02:00.

Persoanele internate, nu sunt obligate să părăsească locația după internare.

Persoanele internate la adăpostul de noapte ”Baia Publică” beneficiază de:

– 1 pat;
– lenjerie ;
– haine ;
– duș ;
– cel puțin o masă pe zi ;
– test covid-19 gratuit ;
– monitorizare stare de sănătate.

Persoanele care doresc să susțină această activitate, pot dona direct în contul deschis la Unicredit Bank România:

Beneficiar: Asociația Ambulanța.Life

Iban: RO07BACX0000001486541001

Banca Unicredit Bank Romania.

Prin Revolut la numărul de telefon: 0757 208 288

Prin PayPal la adresa bencheamariusgratian@gmail.com

Rugăm cetățenii care observă persoane fără adăpost, după ora 18:00, pe raza Municipiului Iași să sune la numărul de telefon 0232 232 099 sau la numărul unic de urgență 112.

Cu mult respect,

Benchea Marius-Grațian
Director general S.V.A.
Șef D.O.S. – Patrula Sanitară
marius.benchea@patrulasanitara.ro
www.patrulasanitara.ro

About PatrulaSanitara.Ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *