Paștele este o sărbătoare așteptată cu nerăbdare de multă lume, atât pentru că avem o mini vacanță, dar și pentru că ne pregătim cu mese îmbelșugate pentru familie și prieteni.
Orice tip de mâncare ne poate face probleme la masa de Paște dacă sunt mâncate în exces, la ore nepotrivite sau preparate necorespunzător.
Este important să fim atenți unde facem cumpărăturile și să verificăm termenul de garanție și modul de depozitate al alimentelor din coș, în special la produsele tradiționale cum ar fi ouăle și carnea de miel.
Carnea de miel este bogată în aminoacizi și proteine de calitate, dar este și greu digerabilă, cu un conținut ridicat de colesterol. Cei cu colesterolul ridicat sau cei care suferă de gută trebuie să fie foarte atenți în această perioadă și să nu consume în exces. Acest tip de carne, mai ales însoțită de alcool, poate declanșa un atac de gută.
Reguli pentru masa de Paște
1. Se recomandă doar trei mese pe zi, fără să se mănânce nimic între ele.
2. Ca să fim siguri că nu mâncăm prea mult și nu încărcăm organismul, putem avea la masă o salată de verdețuri și neapărat rădăcinoase date pe răzătoare.
3. Dacă avem poftă de dulce (prajituri, cozonac etc.) preferabil să îl mâncăm dimineața. Așa nu se depune.
4. Încercăm să înjumătățim porțiile (mă refer la sarmale, cârnați, carne de porc etc.). Puțin – de gust.
5. Putem mânca înainte de masă și jumătate de grapefruit – stimulează descărcarea de bilă (să fie la două ore depărtare de medicamente)
6. Ne hidratăm – putem să bem apă cu lămâie, apă cu ghimbir, apă cu scorțișoară – ne taie pofta de mâncare, stimulează digestia și sunt antioxidante
7. Încercăm să mâncăm disociat – să nu amestecăm proteinele si grasimile animale (carne de miel, porc, brânză, slănină etc.) cu carbohidrații (cartofi, orez, paste etc.), ci să le asociem cu legume.
8. Sunt indicate ceaiurile de digestie și eliminare a apei – ceai verde, ceai de mesteacăn, ceai de anghinare, ceai de soc.
Sursa: 360medical.ro